Ciasteczka na mrożonych jagodach: jasne, o lekkiej kwaskowatości i delikatnym aromacie

Mam przyjemność przedstawić Wam przepis na te wyjątkowe ciasteczka, bez jajek i masła. Jako podstawy używamy mrożonych jagód – nadają wypiekowi niezwykły kolor, charakterystyczny kwaśny smak i delikatny aromat. Przepis jest też dość prosty i ekonomiczny.

W przepisie jest minimalna ilość cukru, więc nie należy oczekiwać że ciasteczka będą mocno słodkie, jeśli takie wolisz użyj więcej cukru.

Można użyć innych owoców bez pestek: malin, jeżyn, truskawek ,czarnej porzeczki. Po upieczeniu kolor i smak są niesamowite!

Mrożone jagody nie muszą być wcześniej rozmrażane. Jeśli używasz świeżych jagód, do mielenia nie używaj wrzątku ale umiarkowanie ciepłej wody.

Składniki

  • Jagody 100 g
  • Woda 100 ml
  • Cukier 60 g
  • Olej słonecznikowy 3 łyżki
  • Skrobia 2 łyżki
  • Mąka pszenna 300 g
  • Soda 0,25 łyżeczki

Przygotowanie

1. Zagotuj wodę i zalej mrożone jagody. Pozostaw na 3 minuty, a następnie zetrzyj je na mus blenderem.

2. Dodaj cukier, masło, skrobię, sodę i wymieszaj. Poczekaj, aż pęcherzyki pojawią się na powierzchni masy, a następnie dodaj mąkę. Ugnieć elastyczne ciasto.

3. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 0,3–0,5 mm na powierzchni stolnicy. Wytnij prostokątne ciasteczka za pomocą np. noża, możesz zrobić wykałaczką małe dziurki dla ozdoby. Połóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Po wyjęciu blachy z piekarnika przykryj ją podwójnie złożonym ręcznikiem bawełnianym i pozostaw na 20 minut.

Nie przesadź z czasem ciastek w piekarniku, jak tylko zobaczysz, że góra jest lekko brązowa, wyjmij ciasteczka. W przeciwnym razie kolor zniknie, a samo ciasteczko stanie się zbyt twarde. Spróbuj wykonać ten kulinarny eksperyment, wynik na pewno Ci się spodoba.

Twoi przyjaciele będą zaskoczeni, widząc ten niezwykły przepis, podziel się nim!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!