Cukinia na zimę w pomidorowej zalewie – Obłędna w smaku. Prosty przepis z notatnika mojej mamy

Umyj słoiki pod gorącą, bieżącą wodą, z dodatkiem sody oczyszczonej. Wytrzyj do sucha. Do słoików włóż po jednym liściu porzeczki i wiśni, ząbek czosnku, 3 kulki ziela angielskiego i baldachę kopru oraz po kilka plasterków papryczki.

Cukinię umyj i pokrój, bez wcześniejszego obierania, w dość grube słupki długości 8 cm (tak, by zmieściły się w słoiku). Ułóż cukinię ciasno w słoikach i zalej wrzątkiem.

Przygotuj marynatę –  wymieszaj w garnku  wodę z cukrem, solą i koncentratem pomidorowym.

Zagotuj. Ze słoików odlej wcześniej wlany wrzątek, do każdego dodaj 1 łyżkę octu i dopełnij gorącą marynatą. Słoiki zakręć i postaw do góry dnem. Zakrętki do słoików musza być uprzednio wyparzone i gorące, zapewni to szczelność zamknięcia.

Owiń ręcznikiem lub kocem i pozostaw na dwa dni. Po tym czasie możesz je przenieść w chłodniejsze miejsce, do spiżarni lub piwnicy.

Zimą smakuje pysznie jako dodatek do dań głównych, oryginalny składnik sałatek warzywnych zamiast tradycyjnych ogórków kiszonych  lub po prostu zjedzona na kanapce!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!