Delikatna wołowina rozpływająca się w ustach: dwa przepisy, które każda gospodyni musi znać

Delikatna wołowina gotowana według tych przepisów jest tak pyszna, że ​​można ją podawać codziennie, a nawet na świąteczny stół. Mięso jest zawsze delikatne, miękkie i soczyste, a przygotowuje się je bardzo szybko. Ujawnimy Ci wszystkie sekrety jego gotowania!

Składniki:

Przepis numer 1:

  • wołowina – 700 g,
  • cebula – 1 szt.,
  • czarna herbata – 10 g,
  • cukier – 1 łyżeczka,
  • woda – 400 ml,
  • sok z cytryny – 1 łyżka stołowa,
  • olej roślinny – 3-4 łyżki stołowe,
  • migdały (opcjonalnie),
  • sól, pieprz, kolendra, liść laurowy, czerwona papryka – do smaku.

Przepis numer 2:

  • wołowina – 800 g,
  • dowolne wino – 1 szklanka,
  • woda lub bulion – 1 szklanka,
  • cebula – 1 szt.,
  • śliwki – 100 g,
  • suszone morele – 100 g,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • skórka z cytryny – 1 łyżeczka,
  • olej roślinny – 3-4 łyżki stołowe,
  • sól, pieprz – do smaku.

Delikatna wołowina rozpływająca się w ustach: dwa przepisy

Przygotowanie:

Pierwszy przepis:

Pokrój mięso na duże kawałki. Przygotuj liście herbaty. Aby to zrobić, dodaj do wrzącej wody herbatę o dużych liściach, kolejno dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj, przykryj i pozwól herbacie się zaparzyć.

Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oleju roślinnego i włóż mięso mięso, smaż każdy kawałek ze wszystkich stron.

Zdejmij usmażone mięso z patelni, a na tym samym oleju usmaż cebulę na złoty kolor, dodaj liście herbaty, liść laurowy, sól, pieprz, łyżkę soku z cytryny, kolendrę . Wymieszaj wszystko i ponownie umieść mięso na patelni.

Posyp wołowinę ostrą czerwoną papryką. Doprowadzić do wrzenia, zamknij pokrywką i zmniejsz ogień.

Mięso gotuj w ten sposób przez około godzinę, może to zająć więcej czasu, a może mniej: wszystko będzie zależeć od mięsa i kuchenki. Trzymaj na ogniu aż miso będzie gotowe.

Pod koniec gotowania możesz dodać migdały, przykryć pokrywką i dusić mięso przez kolejne 15-20 minut. W rezultacie otrzymasz bardzo smaczne i aromatyczne danie!

Drugi przepis:.

Rozgrzej patelnię i dodaj olej roślinny. Smaż kawałki mięsa, jak również w pierwszym przepisie. Połóż usmażone mięso na talerzu.

Dodaj olej roślinny na patelnię i usmaż posiekaną cebulę, dodaj posiekany czosnek.

Smaż przez 1-2 minuty i wlej wino. Gotuj przez 1-2 minuty, dodaj sól, czarny pieprz, wymieszaj i dodaj mięso.

Doprowadzić do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie gotowe. Kolejno dodaj do patelni posiekane śliwki i suszone morele, a także posiekaną skórkę z cytryny.

Doprowadzić do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Danie jest gotowe!

Zapach z mięsa roznoszący się w domu jest po prostu boski! Połączenie mięsa i suszonych owoców to coś  genialnego!!! Delikatna wołowina gotowana według któregokolwiek z tych przepisów jest tak miękka, że ​​po prostu rozpływa się w ustach. Nie wierzysz?

Przygotuj, którąś wersję dania i przekonaj się, że mam rację! Możesz podawać mięso z dowolnymi przystawkami, polewając je powstałym sosem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!