Szybki przepis na domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach

Dzisiaj przedstawię dla Was bardzo łatwy przepis na chleb razowy na drożdżach.

Składniki:

  • 20 g drożdzy
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 szkl. mąki żytniej
  • 1 szkl ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka soli

Zaczynamy od rozdrobnieniu 20 gram świeżych drożdży, dodajemy do nich łyżeczkę cukru i mieszamy i czekamy aż się rozpuszczą. Kiedy już są płynne – przesiewamy do nich 1 szklankę mąki pszennej i przesypujemy 2 szklanki mąki żytniej. Następnie dodajemy jedną płaską łyżeczkę soli, szklankę ciepłej przegotowanej wody (nie może być gorąca – musi być ciepła) i dwie łyżki oliwy z oliwek. bądź oleju lnianego. Możecie go dodać jeżeli go posiadacie. Na końcu dodajemy 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego.

To wszystko dokładnie mieszamy łyżką, następnie zagniatamy dłońmi aż dokładnie składniki się połączą (dodając do tego trochę mąki aby masa się nie lepiła zbyt mocno).

Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy pod przykryciem na około 30 min. do wyrośnięcia.

Po tym czasie wlewamy do foremki w której będziemy wypiekali chleb odrobinę oliwy. Za pomocą ręczniczka papierowego rozcieramy oliwę. Posypujemy mąką formę, rolujemy wyrośnięty chleb i przekładamy do przygotowanej formy. Pod przykryciem odstawiamy na kolejne 30 min do wyrośnięcia.

Chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 minut. Po tym czasie zostawiamy do ostygnięcia.

Tak się prezentuje nasz chlebek. Jest smaczny i sycący.


Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!