Gruzińskie tortille z ziemniakami i serem będą doskonałym dodatkiem do obiadu: np. zamiast chleba do zupy. Można je również jeść jako samodzielne danie!

SKŁADNIKI
- 500 ml mleka lub wody
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 650 g sera suluguni lub twarożku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 50 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 10 g suchych drożdży
PRZYGOTOWANIE
1. Dodaj sól, cukier i drożdże do ciepłego mleka. Mieszaj i czekaj na tworzenie się piany.

2. Dodaj mąkę do mieszanki, zagnieć ciasto. Ciasto okaże się lepkie, więc po zakończeniu wyrabiania zwilż ręce olejem roślinnym i kontynuuj wyrabianie aż do oddzielenia masy od ścianek naczynia.

3. Wyjmij ciasto z miski, posmaruj jej ściany olejem roślinnym i włóż znów ciasto. Umieść miskę na 40 minut w ciepłym miejscu.

4. Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie i pozwól mu wyrosnąć.
5. W międzyczasie wykonaj nadzienie: ugotuj ziemniaki, zetrzyj je, dodaj do nich drobno posiekaną cebulę i starty ser, posól, dobrze wymieszaj i podziel nadzienie na 3 równe części.

6. Gotowe ciasto również podziel na 3 części, z których każdą zwiń w okrągłe ciasto.

7. Umieść kulę nadzienia w środku koła ciasta, połącz u góry brzegi ciasta.

8. Posyp powierzchnię blatu mąką, dość cienko rozwałkuj ciasto wałkiem lub dłońmi. Przekłuj ciasto widelcem w kilku miejscach.

9. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Ciasta ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i piecz, aż się zrumienią.

10. Posmaruj gotowane tortille masłem, odstaw na chwilę i podawaj do stołu.

Jeśli używasz twarożku zamiast sera suluguni, lepiej dodać nieco więcej soli do nadzienia.

Comments are closed.