Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Ratunek dla oskrzeli, odporności i słabego wzroku – Ugotuj jabłko z czosnkiem i pij przez 10 minut

Natura to najlepiej wyposażona apteka świata. Naturalne wywary i herbaty ziołowe stanowią doskonały lek na wiele dolegliwości. Jednym z takim magicznych wywarów, który znakomicie działa na wiele chorób i dolegliwości jest wywar z jabłka i czosnku.

 

Herbata przygotowana z jabłek i czosnku stanowi genialne wsparcie dla układu odpornościowego. Czosnek od dawna jest znany ze swojego antywirusowego i antybakteryjnego działania. Jabłko natomiast to nasza lokalna, polska bomba witaminowa. Herbata z jabłka i czosnku pomaga w walce z przeziębieniem, kaszlem czy bólem gardła. Dodatkowo ma pozytywny wpływ na wątrobę, naczynia krwionośne oraz wzrok.

Wsparcie dla układu krwionośnego.

Jabłka stanowią bogate źródło pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika. Najwięcej znajduje się go w skórce. Wynika badań wskazują, że pektyny mogą obniżać poziom złego cholesterolu LDL we krwi.

Wsparcie dla wzroku.

Regularne spożywanie jabłek pomaga zapobiegać schorzeniom oczu, m.in. jaskrze, zwyrodnieniu plamki żółtej czy zaćmie. Pomaga również osobom cierpiącym na nocną ślepotę. Pozytywny wpływ jabłek na wzrok wynika z faktu, że zawierają one dużo przeciwutleniaczy oraz flawonoidów. Stwierdzono, że składniki te zmniejszają negatywny wpływ wolnych rodników na narząd wzroku.

Wsparcie dla układu odpornościowego.

Poza błonnikiem rozpuszczalnym jabłko zawiera również duże ilości błonnika nierozpuszczalnego, który znakomicie usuwa z organizmu toksyny. Duża zawartość witaminy C oraz innych mikroelementów wpływa pozytywnie na pracę układu odpornościowego. Wszystko to powoduje, że nasz organizm jest mniej podatny na grypę czy przeziębienie.

Do przygotowania naparu potrzebujesz:

  • 500 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jabłka

Aby przygotować wywar:

  • Jabłka umyj i pokrój w drobną kostkę. Nie obieraj ich oraz nie usuwaj pestek.
  • Wrzuć jabłka do garnka, dodaj pokrojony czosnek, zalej wodą i zagotuj.
  • Po zagotowaniu wyłącz ogień i zostaw napój na 10 minut..
  • Herbatkę odcedź, dodaj miodu dla smaku a następnie wypij.

Tak przygotowaną herbatkę aplikuj zawsze kiedy tylko zauważysz u siebie lub członków rodziny pierwsze objawy infekcji. Pita w czasie choroby przyspieszy powrót do zdrowia. Herbatkę możesz również pić jeśli nie masz żadnej infekcji. Regularnie spożywana wspomoże układ krwionośny, wzrok oraz odporność organizmu.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!