Pyszne plastry cukinii w specjalnej panierce – tak dobrych jeszcze nie jedliście

Kotlety z cukinii Jeszcze takiego dobrego dania nie jadłeś – soczyste i niezwykle smaczne plastry z cukinii w cieście.

Naprawdę szybki oraz prosty sposób na czy to rodzinny obiad czy to sycącą kolację. Twoje dzieci tak jak i Ty zakochają się w panierowanych kotlecikach z cukinii. Możesz dobrać do nich swoje ulubione dodatki na przykład ryż, puree ziemniaczane czy to inne, które tylko będziesz chciał. Jeżeli chodzi o przyprawienie to postępuj zgodnie ze swoim gustem – można dodać pikantne przyprawy lub łagodne, różne zioła.

Składniki, których potrzebujesz:

  • 100 ml mleka,
  • 500 g cukinii,
  • 100 g bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • pół łyżeczki soli,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • trzy łyżki pszennej mąki,
  • 20 g masła,
  • dwie łyżki oleju słonecznikowego.

Jak przygotować?

Pierwszym krokiem jest umycie oraz obranie naszej cukinii. Następnie kroimy ją na plastry o grubości od 0,5 do 1 cm. Lekko rozbij je po obydwu stronach. Do smaku dodajemy pieprz i obtaczamy w mące.

Jajka ubijamy z dodatkiem mleka oraz soli. Potem zanurzamy nasze plastry z cukinii w powstałym cieście, a następnie obtaczamy w tartą bułkę.

Panierowaną cukinię kładziemy na talerzu i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Dzięki temu zapobiegniemy odpadnięciu panierki, gdy będziemy je smażyć. Na patelni rozgrzej olej oraz masło. Warzywo smażymy na złoty kolor.

Zarumienione kotlety podawaj razem z orzeźwiającym, świeżym sosem śmietanowo ziołowym. Jak go przygotować? Do 12 procentowej śmietany, dodajemy ulubione posiekane zioła, szczyptę soli i czosnek. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!