Były szef kuchni znanej restauracji zdradził tajny trik na przepyszny chrupiący kalafior. Lepszego nie jadłaś

Kiedyś mój mąż i ja odpoczywaliśmy w Bułgarii w pewnym hotelu gdzie miałam okazję spróbować tej własnie doskonałej przekąski kalafiorowej. Zawsze byłam obojętna na to warzywo, dopóki nie wypróbowałam go w tej wersji. Od tego czasu kalafior stał się moim ulubionym warzywem.

Jak tylko zacznę go smażyć, moje dzieci od razu przybiegają aby dostać pierwszą porcję!

SKŁADNIKI

    • 1 średnia główka kalafiora
    • 3/4 szklanki mąki
    • 1/2 szklanki piwa
    • 1 duże jajko
    • sól do smaku
    • pieprz do smaku
    • olej roślinny

PRZYGOTOWANIE

1. Przygotuj wszystkie składniki. Wybierz kalafior o jasnym kolorze, najlepiej bez czarnych plam.

2. Wymieszaj mąkę, jajko i piwo. Posól i popieprz do smaku.

3. Kalafior podziel na różyczki. Zazwyczaj dzielę go na duże kawałki, wychodzą wtedy bardziej soczyste.

4. Zagotuj wodę, dodaj sól i wrzucić do niej kalafior. Gotuj około 5-7 minut. Najważniejsze, żeby nie przesadzić z czasem gotowania, ponieważ warzywo zmieni się w puree.

5. Odcedź za pomocą durszlaka. Rozgrzej patelnię. Wlej olej do wysokości około 1 cm, zanurz różyczki kalafiora w cieście.

6. Smaż kawałki ze wszystkich stron, aż będą złotobrązowe.

7. Kiedy będą gotowe, połóż różyczki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Smacznego!

Jak podoba Ci się przepis na te danie z kalafiora? Podziel się nim ze znajomymi, każdy powinien spróbować tego przysmaku!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!