Tak przygotowanego fileta jeszcze nie jadłaś. Soczyste warstwowe danie w kilka minut.

Nie wiesz co ugotować nowego z kurczaka? Dziś upieczmy pierś z kurczaka , ale nie w całości, ale w warstwach!

Czy danie z kurczaka, zasmakuje również Twoim gościom i domownikom? Jestem pewna, że tak! Do tego wygląda tak fantastycznie, jak przysmak z drogiej restauracji!

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 cebula
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 jajko
  • olej roślinny
  • sól, pieprz do smaku
  • sezam do dressingu
  • zioła

PRZYGOTOWANIE

1. Użyj ostrego noża, aby pociąć pierś kurczaka wzdłuż na plasterki: im cieńszy, tym lepiej. Popieprz i posól do smaku.

2. Umyj marchew, cebulę i ziemniaki, obierz i posiekaj: cebulę w drobną kostkę, marchewkę i ziemniaki w cienkie kółka. Cebulę z marchewką podsmaż w niewielkiej ilości oleju roślinnego, a ziemniaki zarumień na suchej patelni.

3. Zioła np. koperek drobno posiekaj. Roztrzep widelcem jajko .

4. Posmaruj naczynie do pieczenia lub patelnię olejem roślinnym, połóż filet na dnie, posmaruj jajkiem.

5. Następnie ułóż warstwę pieczonych warzyw i ziół . Pozostaw krawędzie warstwy filetu bez wypełnienia, aby warstwy nie sklejały się podczas gotowania, ale zachowały soczystość. Następnie rozłóż kolejne warstwy, przestrzegając określonej kolejności, nie zapominając o smarowaniu mięsa jajkiem.

6. Górna warstwa to mięso. Posmaruj powierzchnię jajkiem i posyp sezamem .

Piecz przez 30–40 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zwiększ do 220 stopni i piecz kolejne 10 minut.

Jestem pewna, że patrząc na to danie, nie tylko sąsiad, ale twoi przyjaciele będą zaskoczeni. Podziel się z nimi przepisem!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!