Jak szybko gotować bujne i soczyste placki z cukinii z mięsem: przepis od mojej babci.

Cukinia to prawdziwy hit każdego sezonu letniego. Staramy się cieszyć wszelkiego rodzaju potrawami, do których można dodać to pyszne warzywo.

Rzeczywiście, przepisy na przygotowanie cukinii są już niezliczone, ale mimo to chcemy stale próbować czegoś nowego.

Dzisiaj podzielimy się z Wami wspaniałym przepisem na klopsiki z cukinii i mięsem mielonym. Są po prostu wspaniałe, delikatne i bardzo soczyste!

Składniki

  • Mielona wieprzowina 300-400 g
  • Cukinia 1 sztuka
  • Jajko 2 sztuki
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Kasza manna 1-2 łyżki
  • Pieprz czarny do smaku

Przygotowanie

Umyj cukinię, odetnij brzegi i zetrzyj ją na grubej tarce. Wyciśnij sok i osusz.

Do głębokiej miski włóż cukinię, mięso mielone, kasze mannę, jajka, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Pozostaw w misce na 15 minut.

Zwilż ręce w wodzie i uformuj z masy kotlety.

Każdy pulpecik obtocz w mące i usmaż na oleju roślinnym.

Możesz także obtoczyć je w bułce tartej i smażyć je na złoty kolor. Smacznego! Podziel się tym wspaniałym przepisem ze swoimi przyjaciółmi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!