3 kg ogórków, 1,5 kg pomidorów – przygotuj 14 słoików tej pysznego lecza na zimowe wieczory

To leczo z kaszą jęczmienną jest darem niebios dla każdej gospodyni. Idealny na zimę lub w dni, kiedy po prostu nie masz czasu na gotowanie obiadu, te danie Cię dosłownie uratuje.

Smak tego lecza jest bardzo harmonijny, a proporcje są idealne. Jęczmień jest bardzo miękki, a warzywa idealnie podkreślają smak potrawy.

Z tej ilości składników otrzymasz 14 półlitrowych słoików.

Leningrad marynowany

SKŁADNIKI:

  • 3 kg świeżych ogórków
  • 1,5 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg marchwi
  • 500 g kaszy jęczniennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 0,5 łyżki octu
  • 0,5 łyżki wody
  • 0,5 łyżki oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE:

Świeże ogórki pokrój w kostkę. Drobno posiekaj cebulę, pomidory (można je przemielić w maszynce do mięsa), marchewki zetrzyj na grubej tarce.

Jęczmień kilkakrotnie umyj pod bieżącą wodą.

Umieść pomidory, wodę, sól, cukier, olej roślinny w dużym rondlu.

Leningrad marynowany

Dodaj ogórki, cebulę, marchew, jęczmień i wymieszaj. Gotuj 20 minut od momentu wrzenia.

Po tym czasie dodaj ocet i gotuj przez kolejne 10 minut.

Leningrad marynowany

Rozłóż gotową potrawę w wysterylizowanych słoikach i zakręć pokrywkami. Odwróć słoiki do góry dnem i przykryj je kocem. Zostaw aby ostygły.  Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!