Makaron tatarski: robię go od 15 lat. Moje popisowe danie na obiad. Szybko i pysznie

Makaron w stylu tatarskim z mięsem i warzywami to jedno z moich ulubionych dań. Przygotowanie tej potrawy jest bardzo proste i szybkie a efekt końcowy zadowoli każdego smakosza makaronów.

duszony makaron z mięsem

SKŁADNIKI

  • makaron (800 g)
  • 1 kg wołowiny
  • 3 cebule
  • 4 marchewki
  • 2-3 pomidory
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • pęczek pietruszki
  • olej roślinny
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Pokrój marchewki, cebulę w półpierścienie, pomidory w plasterki, wołowinę w kostkę o boku 3-4 centymetrów.

makaron duszony z mięsem i warzywami

Rozgrzej olej na patelni lub w garnku o grubym dnie. Włóż do niego mięso i smaż do uzyskania złocisto-brązowego koloru.

makaron duszony z kaloriami mięsnymi

Dodaj cebulę i smaż.

Następnie dołóż marchewkę do i poczekaj, aż stanie się miękka.

smażony makaron z mięsem

Dodaj pomidory. Smaż kolejne 5 minut, ciągle mieszając. Posól i popieprz, dodaj wszystkie przyprawy oprócz czosnku.

smażony makaron z mięsem

Przykryj pokrywką i duś potrawę, mieszając od czasu do czasu przez około godzinę. Jeśli sos z warzyw odparuje i mięso zacznie się palić – dodaj wodę.

Do naczynia dodaj makaron, jeśli to konieczne, dolej wrzącej wody. Ciecz powinna zakrywać makaron do połowy.

Makaron tatarski z duszonym mięsem w sosie warzywnym

Przykryj garnek pokrywką, ustaw średni ogień i gotuj do momentu aż makaron będzie miękki. Tuż przed końcem gotowania dodaj do dania przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.

smażony makaron z cebulą i mięsem

To wszystko, makaron z mięsem w tatarskim jest gotowy.

W razie potrzeby makaron można zastąpić ryżem, kaszą gryczaną itd. To będzie pyszne, obiecujemy!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!