Ta marynata do golonki to mistrzostwo. Dzięki niej golonka będzie soczysta i przepyszna.

Dziś powiemy Ci, jak zrobić wspaniałą golonkę w marynacie czosnkowo-musztardowej. Dzięki musztardzie będzie soczysta, pikantna i pachnąca.

Głównym sekretem tej pysznej golonki jest czas marynowania. Im dłużej trzymasz mięso w marynacie, tym będzie ono delikatniejsze. Optymalny czas wynosi około 12 godzin a nawet i dłużej jeśli mamy czas.

Składniki

  • Golonka wieprzowa 1-1,5 kg
  • Musztarda 400 g
  • Sól
  • Czarny pieprz (ziemia)
  • Rozmaryn
  • Majeranek
  • Kminek
  • Gałka muszkatołowa
  • Kolendra
  • Papryka chili
  • Czosnek


fot: SOVKUSOM.RU

Przygotowanie

Przygotuj marynatę. Wymieszaj musztardę z przyprawami i ziołami, użyj ich według uznania, w zależności czy lubisz bardziej przyprawione czy delikatniejsze w smaku potrawy. . Możesz użyć gotowego zestawu przypraw do wieprzowiny.

Pokrój obrane ząbki czosnku na średnie kawałki ( ich ilość zależy od Ciebie, jak ostre lubisz potrawy ). Małe plasterki można pozostawić w całości. Wykonaj nacięcia w mięsie i włóż w nie czosnek.

Następnie obtocz golonkę w marynacie i włóż do rękawa do pieczenia.

Odstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin, im dłużnej mięso będzie się marynować tym będzie delikatniejsze a smak intensywniejszy.

Zawiąż rękaw do pieczenia z zamarynowaną golonką i umieść w naczyniu do pieczenia lub na blasze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni i piecz w tej temperaturze przez godzinę. Następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 1,5-2 godziny.

Od czasu do czasu sprawdzaj za pomocą noża czy mięso jest gotowe, jeśli jest to konieczne możesz zwiększyć czas pieczenia.

Osobiście uwielbiam tę golonkę jeść z dodatkiem kiszonej kapusty. A szklanka zimnego piwa uzupełni doskonale jej smak.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!