Sprawdzony przepis, z którego korzystam od lat. Jak przygotować miękkie naleśniki bez mleka lub kefiru.

Wyobraź sobie ten dzień, kiedy nie możesz zdecydować, co zjesz dziś na obiad, aż nagle – olśnienie! Do głowy wpada Ci zrobienie naleśników, każdy je przecież uwielbia.

Zaglądasz więc do lodówki, ale wtem widzisz, że zabrakło mleka lub kefiru. Nie martw się jednak – mamy dla Ciebie sposób na naleśniki bez mleka, a z użyciem wody.

Na początek mała podpowiedź – aby nadać naleśnikom smakowitej woni, możesz dodać swoje ulubione zioła. Doda to również pięknego wyglądu naszemu daniu.

Składniki:

  • 600 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki posiekanych ziół (wedle uznania)
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

A jak je wykonać? To bardzo proste!

Zaczynamy od ubicia jajek, do których dodajemy 500 ml wody, sól, cukier i sodę, i jeszcze przez chwilę mieszamy wszystko ze sobą.  Do naszej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, mieszamy na gładką masę i odstawiamy na 20 minut.

Po tym czasie dodajemy rozpuszczony w 100 ml wody kwasek cytrynowy i posiekane zioła, mieszamy równomiernie składniki i rozpoczynamy smażenie.

Aby placki miały piękny złoty kolor, smażymy je przez chwilę z każdej strony na rozgrzanym oleju. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!