Mięso z folii na obiad lub do kanapki. Robię prawie w każdy weekend

Ten przepis na pieczone mięso z folii można wykorzystać zarówno na obiad jak i potraktować jak wędlinę do kanapek. Potrawa nie należy też do wyjątkowo trudnych w przygotowaniu.

Składniki

  • mięso wieprzowe, wołowe lub jagnięcina (1 kg)
  • cukier (1 łyżka)
  • sól (1 łyżka)
  • czarny pieprz (pół łyżeczki)
  • kurkuma (1 łyżka)
  • chmeli-suneli (opcjonalnie, 1 łyżeczka)
  • papryka (1 łyżka)
  • czosnek (3 ząbki)
  • olej roślinny (3 łyżki)

Przygotowanie

Aby zrobić marynatę do mięsa należy przecisnąć czosnek przez praskę i włożyć go do miski. Dodajemy następnie sól, pieprz, cukier, chmeli-suneli, kurkumę, paprykę oraz olej. Wszystko starannie mieszamy.

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie nacieramy je przygotowaną marynatą. Zawijamy w folię (dwie warstwy) i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso przenosimy do naczynia do pieczenia i wkładamy do piekarnika na około 1 godzinę. Następnie wyjmujemy mięso, zdejmujemy folię i wkładamy je ponownie do piekarnika na 15 minut.

Mięso jest już gotowe i można je podawać z pieczonymi ziemniakami i warzywami. Smakuje też wyśmienicie na zimno jako wędlina na kanapki.    

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!