Te naleśniki zapiekane nie zawierają grama mąki. Jem choć jestem na diecie. Mega smaczne

Lekkie naleśniki z twarogiem będą świetnym pomysłem nie tylko na dziecięcy obiad, ale także dla tych, którzy dbają o linie. W wersji fit śmietanę wystarczy zastąpić jogurtem naturalnym.

Potrzebne składniki:

  • sześć jaj
  • pół litra mleka
  • pięć łyżek skrobi
  • 300 g twarogu
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g śmietany lub jogurtu naturalnego
  • cukier
  • masło

Jak przygotować delikatne naleśniki?

Najpierw piec jajek należy roztrzepać trzepaczką lub widelcem. Dodać do nich cukier, według uznania. 

Kolejnym krokiem jest stopniowe dodawanie skrobi. Całość należy wymieszać bardzo dokładnie – tak, aby nie było grudek.

Do jajek dodajemy olej oraz mleko. Patelnię należy delikatnie posmarować masłem i smażyć na niej naleśniki z obu stron na złocisty kolor.

Teraz czas na twarożkowy farsz. Masę twarogową należy rozsmarować na usmażonych naleśnikach i każdy z osobna zwijać w rulonik.

Naleśniki kładziemy na blaszce do pieczenia i smarujemy je śmietaną lub jogurtem naturalnym, jeśli chcemy, aby danie miało mniej kalorii.

Ostatnim krokiem jest włożenie blaszki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Naleśniki należy piec przez około dziesięć minut.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!