Przygotuj cukinię w nowy sposób. Nadziewane cukiniowe łódeczki pokocha każdy <3

Bardzo popularne są przepisy z cukinią nadziewaną mięsem mielonym… i tylko mięsem niestety. Dlatego dziś przedstawiam Ci alternatywę dla tego nudnego dania.

Te na pozór zwykłe dodatki nadadzą tej potrawie niesamowity smak a do tego obłędny aromat!
Cukinia łodzie w piekarniku

Składniki:

  • Cukinia 2 sztuki
  • Mielona wołowina 300- 400 g
  • Cebula 2 sztuka
  • Czosnek 2 ząbki
  • Twardy ser 50-70 g
  • Pomidor 2-3 sztuki
  • Mozzarella 30 g
  • Zioła 1 pęczek np. bazylia
  • Oliwa z oliwek do smaku
  • Sól do smaku
  • Pierz do smaku

Przygotowanie:

Cukinię umyj, osusz i przetnij na pół. Usuń miazgę, pozostawiając na krawędziach do 1 cm miazgi wraz ze skórą.

jak gotować cukinię

Nasmaruj przygotowane połówki cukinii oliwą z oliwek, włóż je na blachę do pieczenia wyłożoną  pergaminem i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 ° C.

Posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż je na oliwie z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę miazgę z cukinii. Smaż jeszcze 7 minut.

jak zrobić łodzie z cukinią

Osobno usmaż mięso mielone, aż będzie gotowe. Następnie dodaj zawartość drugiej patelni i wymieszaj.

jak gotować cukinię w piekarniku

Posiekaj zioła, zetrzyj ser. Dodaj je do pozostałych składników. Dopraw solą i pieprzem.

Wypełnij połówki pieczonej cukinii farszem. Rozłóż na blasze do pieczenia, posmarowanej oliwą lub pokrytej folią. Udekoruj cienkimi plasterkami pomidorów, posól i pieprz.

jak piec cukinię

Piecz przez 20–25 minut w 180 ° C

Kilka minut przed końcem czasu pieczenia posyp cukinię kawałkami mozzarelli i włóż z powrotem cukinie do piekarnika. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!