Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Skuteczny i tani nawóz dla storczyków. Jeśli podlejesz nim kilka razy, a nie poznasz swoich kwiatów.

Twoje storczyki nie chcą kwitnąć? Od kiedy straciły pierwsze kwiaty, z którymi przyniosłaś je ze sklepu, stoją smutne na parapecie i ani im się widzi wypuścić nowy pęd, a żadne sklepowe odżywki, ani świeże podłoże nie pomagają?

Jest na to świetny, domowy sposób! W dodatku ekologiczny i w duchu zero-waste!

Wielbiciele wszelkich roślin doniczkowych znają dobroczynne działanie skórek z bananów. Są one bogate w wiele składników odżywczych, szczególnie zaś w potas będący głównym katalizatorem kwitnienia.

Stworzenie naturalnego, organicznego nawozu bananowego to doskonały pomysł, by zagospodarować kuchenne odpady i bez ponoszenia dodatkowych kosztów sprawić, by nasze storczyki znowu zakwitły.

Kiszonka ze skórek z banana

Pozostałe po zjedzonych bananach skórki umieść w większym słoju lub butelce po wodzie mineralnej. Zalej przegotowaną, letnią wodą, przykryj serwetką i pozostaw w temperaturze pokojowej na minimum 2 dni.

Od czasu do czasu przemieszaj i sprawdzaj, czy nic nie pleśnieje. Gotową nalewkę przelej przez sito i podlewaj zmieszaną z wodą w proporcji 1:1.

Bananowa herbatka

Skórki z bananów włóż do rondelka i zalej wodą tak, by były całkowicie przykryte. Zagotuj, a następnie pozostaw pod przykryciem na ok. 30 min.

Przecedzonym i wystudzonym naparem możesz od razu podlać rośliny lub całe doniczki wstawić do garnka i pozwolić korzeniom pić bananowy napar przez ok. 20 min. Pamiętaj, by w trakcie takiego moczenia zanurzać doniczkę do połowy jej wysokości i nie pozwolić na zamoczenie liści.

Puder bananowy

Wysuszone i sproszkowane skórki z bananów możemy przechowywać dłużej niż kiszonki i napary. Wystarczy pozostawić je na słońcu lub kaloryferze albo ususzyć w suszarce do grzybów, po czym zmielić na proszek w blenderze. Tak uzyskany puder rozpuszczamy później w wodzie, którą podlewamy kwiaty.

Pamiętaj, by nie nawozić już kwitnących storczyków i po przekwitnięciu dać im minimum 3 miesiące na odpoczynek i regenerację. W tym czasie możesz używać skórek bananowych do przecierania liści. Dzięki temu będą pięknie błyszczeć.

You might also like

Comments are closed.