Łatwe i szybkie w przygotowaniu, znakomite puree ziemniaczane ze szczypiorkiem, podbije wasze serca. Taki sposób na przyrządzenie ziemniaków to hit, który przebije nawet frytki.

Ziemniaka obierz, pokrój w plasterki i gotuj na parze przez około 20 minut. Jeśli wolisz, możesz je ugotować, standardowo, w wodzie.

Gdy plasterki się ugotują, rozgnieć je na puree, przyprawiając solą i pieprzem oraz dodając drożdże.
Następnie do całości dodaj jajko i mleko.

Mąkę najpierw przesiej, a następnie dodaj do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.

Taką mieszankę przykryj i odstaw na około 1 godzinę. Po minionym czasie dodaj do ziemniaków posiekany szczypiorek.

Smaż do uzyskania złocistego koloru.

Gotowe pałeczki układaj na ręcznikach papierowych, wsiąkną one nadmiar tłuszczu.
Comments are closed.