Pyszne pieczone kawałki kurczaka w stylu gyros: oto przepis na najlepiej przyrządzone mięso, jakie dotychczas jadłam.

Prezentujemy przepis na naprawdę wyjątkowego kurczaka w stylu gyros, który jest możliwy do przygotowania bardzo szybko.

Dodatkowymi plusami mięsa, które można przygotować, jest wyjątkowy smak, który polepsza sos musztardowo-śmietanowy. Każdy powinien poniższy przepis przygotować chociaż raz i sprawdzić, czy będzie mu odpowiadało mięso przygotowane na jego podstawie.

Składniki niezbędne dla 4 osób

  • cztery dość spore piersi z kurczaka
  • 200 mililitrów śmietanki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól oraz przyprawa do gyrosa

Jak przygotować potrawę?

Kurczaka należy dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Następnym krokiem jest doprawienie mięsa i ułożenie w żaroodpornym naczyniu, które zostało odpowiednio natłuszczone.

Do tak przygotowanego mięsa wlewamy śmietanę wymieszaną z czosnkiem, musztardą i przyprawą do gyrosa. Zamiast przyprawy do gyrosa można użyć mieszanki ziół i czerwonej papryki.

Tak przygotowanie naczynie przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika na 40-50 minut.

Piekarnik musi być nagrzany do około 180 stopni. Po tym czasie mięso powinno być odpowiednio miękkie.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!