1 ziemniak, 1 jajko i mąka… Frytki chowają się do tego dania: Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Ten przepis to świetny pomysł na przekąskę, nada się również jako dopełnienie dań z mięsem.

Łatwe i szybkie w przygotowaniu, znakomite puree ziemniaczane ze szczypiorkiem, podbije wasze serca. Taki sposób na przyrządzenie ziemniaków to hit, który przebije nawet frytki.

Składniki:

  • 1 duży ziemniak
  • 1 jajko
  • 180 ml mleka
  • 300 g przesianej mąki
  • 3 g drożdży instant
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Ziemniaka obierz, pokrój w plasterki i gotuj na parze przez około 20 minut. Jeśli wolisz, możesz je ugotować, standardowo, w wodzie.

Gdy plasterki się ugotują, rozgnieć je na puree, przyprawiając solą i pieprzem oraz dodając drożdże.

Następnie do całości dodaj jajko i mleko.

Mąkę najpierw przesiej, a następnie dodaj do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.

Taką mieszankę przykryj i odstaw na około 1 godzinę. Po minionym czasie dodaj do ziemniaków posiekany szczypiorek.

Włóż całość do woreczka foliowego, odetnij końcówkę i partiami wyciskaj masę do gorącego oleju.

Smaż do uzyskania złocistego koloru.

Gotowe pałeczki układaj na ręcznikach papierowych, wsiąkną one nadmiar tłuszczu.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!