Nieprzyzwoicie pyszne skrzydełka z piekarnika. Tajemnicą jest specjalna mieszanka przypraw

Wiele gospodyń domowych woli upiec kurczaka i niż smażyć na patelni, ponieważ ta metoda gotowania jest znacznie szybsza i nie marnujemy czasu stojąc nad patelnią. Dlatego też chcę się z wami podzielić przepisem na soczyste, pieczone skrzydełka, z chrupiącą i pyszną skórką!

Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu
  • opcjonalnie 1/4 szklanki sosu słodkie chilli

Przygotowanie

1. Umyj skrzydełka, wysusz je, posypać mieszanką soli, papryki i proszku do pieczenia. Pozostaw na 20 minut.

2. Blachę do pieczenia przykryj pergaminem. Rozłóż na niej skrzydełka.

3. Włóż je do piekarnika rozgrzanego na 210 stopni na 30 minut.

4. Wyjmij mięso i odwróć na drugą stronę, polej glazurą. Aby ją zrobić, zmiksuj miód, sos sojowy, ocet i sos chilli. Włożyć skrzydełka do piekarnika na kolejne 10 minut.

Ten przepis jest uniwersalny: w ten sposób możesz upiec zarówno udka z kurczaka, jak i nogi.

Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!