Polski bigos z młodej kapusty. Gęsty, lekko kwaśny i aromatyczny. Po prostu pycha <3

Bigos jest tradycyjnym daniem kuchni wschodnioeuropejskiej. Uważa się, że wymyślono go w Polsce. Ale w niektórych źródłach można znaleźć informacje, że książę Władysław Jagiełło przywiózł go do tego kraju z Litwy.

Ktokolwiek wymyślił to danie jest mało istotne, najważniejsze że jest bardzo smaczne. Istnieje wiele opcji jego przygotowania. Ale jego głównymi składnikami są zawsze kapusta i mięso.

Gotowe danie jest gęste, lekko kwaśne i aromatyczne. Zazwyczaj bigos jest gotowany bez pomidorów, ale dla ciekawego, lekko kwaśnego smaku lepiej je dodać. Mmmm, pysznie!

Bigos ze świeżej kapusty

Składniki:

  • Wołowina 400 g
  • Biała kapusta 1 kg
  • Cebula 2 sztuki
  • Marchewka 1 sztuka
  • Pomidor 2 sztuki
  • Pieprz czarny do smaku
  • Sól do smaku
  • Olej słonecznikowy do smaku
  • Zioła do smaku

Przygotowanie:

Pokrój mięso w kostkę. Najlepiej jest użyć wołowiny, ale można również wieprzowinę lub żeberka.

Podgrzej olej słonecznikowy w garnku. Podsmaż w nim mięso. Dodaj posiekaną cebulę. Duś mięso z cebulą przez około 8 minut. Pokrój marchewkę w paski. Dodaj do garnka i gotuj jeszcze 8 minut. Popieprz i wymieszaj.

Pokrój pomidory w małą kostkę. Dodaj do reszty składników i gotuj 5 minut.

Posiekaj kapustę, posól i wymieszaj rękami. Daj jej trochę czasu aby puściła sok. Dodaj kapustę do garnka. Przykryj i gotuj bigos przez 50–60 minut. Od czasu do czasu musisz zamieszać.

Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!