Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Pyszny deser, który smakuje lepiej niż lody. Najlepszy deser, jaki próbowałam. Oto przepis.

W celu przygotowania pysznego ciasta należy przygotować następujące składniki:

1. składniki do ciasta:

  • 5 jajek
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 400 ml wody
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczyptę soli

2. składniki do nadzienia:

  • 400 g śmietany 30
  • 100 ml mleka
  • 125 g białej czekolady
  • 75 g miodu
  • 8 g cukru waniliowego
  • 10 g żelatyny + 50 ml wody

3. składniki do przygotowania polewy:

  • 80 g śmietany 30,
  • 80 g gorzkiej czekolady.

Przygotowanie ciasta:

W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt, czyli ubij jajka z cukrem za pomocą miksera na najwyższych obrotach urządzenia, miksuj przez około 10 minut, aż do powstania puszystej piany na koniec należy dodać cukier waniliowy oraz sól i wszystko wymieszać.

Osobno wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Nastąpienie przesiej powstałam mieszankę przez sitko i dodaj małymi etapami do miski z ubitym mi białkami. Całość lekko wymieszaj całość od dołu do góry.

W następnej kolejności wymieszaj wodę z dwiema łyżkami ciasta i wlej ją na brzeg miski, ponownie dokładnie całość wymieszaj ciasto od dołu do góry za pomocą łyżki kuchennej.

Następnie wyłóż całość na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nasmarowaną cienką warstwą masła. Wstaw wszystko do piekarnika i piecz około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, następnie w trakcie pieczenia sprawdzaj gotowość ciasta wykałaczką.

Jeżeli biszkopt nie będzie się kleił do patyczka oznacza to, że biszkopt jest gotowy.

Można go wyciągnąć i ostudzić. Następnie należy przeciąć go na pół. Jedną część przełóż biszkoptu do mniejszej najlepiej kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotowanie kremu:

Wymieszaj żelatynę z wodą i pozwól jej  się stężeć. Do osobnej miski wlej śmietanę, dodaj cukier waniliowy i ubij wszystko na pianę. Wstaw całość do lodówki.

Następnie podgrzej mleko, ale nie gotuj. Ciepłym mlekiem polej pokruszoną w białą czekoladę zaczekaj minutę i wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj miód i ponownie bardzo dobrze wszystko wymieszaj.

Podgrzej rozpuszczoną żelatynę tak aby była płynna i jednolita. Całość wleję do masy czekoladowej, wymieszaj i całkowicie ostudzić.

Następnie porcjami dodaj schłodzoną bitą śmietanę i wymieszaj całość do uzyskania jednorodnej gładkości. Gotową masę równomiernie rozprowadź na biszkopcie, który jest w blaszce i przykryj całość drugim biszkoptem.

Przygotowanie polewy:

Aby przygotować polewę należy podgrzać śmietanę, ale jej nie gotować. Następnie należy dodać do niej pokruszoną czekoladą, odczekać około minutę i wymieszać trzepaczką do momentu aż polewa stanie się gładka.

Następnie gotową polewę należy wylać równomiernie na górną część ciasta. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na około 6 godzin.

Tak przygotowane ciasto po upływie 6 godzin jest gotowe do jedzenia.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!