Przepis na mielone steki prosto z piekarnika – Smak nie do opisania. Super przepis na każdą okazję

Mielone steki wprost z piekarnika

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego
  • 300 gram ziemniaków
  • 4 jajka
  • 150 gram sera
  • 50 gram majonezu
  • 200 gram cebuli
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować na półtwardo. Ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Przełożyć do miski, dodać łyżkę majonezu, pieprz i sól. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Usmażyć na oleju roślinnym na patelni na złoty kolor.

Jaja ugotować, a po chwili ostudzić w zimnej wodzie. Następnie drobno je posiekać, dodać łyżeczkę majonezu i wszystko razem wymieszać.

Ser zetrzeć na drobnej tarce. Przygotować blachę do pieczenia, wyłożoną papierem pergaminowym, posmarowanym niewielką ilościom masła. Ułożyć na niej płaskie kółeczka z mięsa mielonego, o grubości nie większej niż centymetr.

Należy zwrócić uwagę, aby kółeczka były takiej samej wielkości, żeby wszystko upiekło się w tym samym czasie. Układać na blaszce z niewielkimi odstępami od siebie aby podczas pieczenia się nie pokleiły.

Na wierzch przygotowanych kotlecików posypać usmażoną cebulę i jajko z majonezem. Następnie na jajko położyć starte wcześniej ziemniaki. Każdy, tak przygotowany stek posypać na wierzchu startym serem.

Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez pół godziny. Podawać z ziemiankami.

Smacznego!

Potrawa ta jest idealna jako drugie danie lub kolacja. Jest świetną odskocznią od tradycyjnych klopsików. Przygotowanie nie zabiera dużo czasu. To przysmak sycący i smaczny. Dobrze wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!