Biegnę po truskawki bo czas ucieka. Idealny zarówno latem, jak i zimą.
Sezon truskawkowy dobiega końca, a my wciąż mamy wiele przepisów z wykorzystaniem tych smacznych owoców.
Oprócz deserów, przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na kompot, który będzie idealny zarówno latem, jak i zimą.
Jak zrobić kompot z truskawek
A jak zrobić mojito w domu aby cieszyć się jego smakiem również w zimę. Możesz łatwo podwoić proporcje, składniki są przeznaczone na jeden słoik o pojemności 3 litrów.
SKŁADNIKI:
- 500 g truskawek
- 20 g cytryny
- 10 g mięty
- 300 g cukru
- 3 litry wody
PRZYGOTOWANIE:
Umyj truskawki i usuń szypułki.
Umieść umyte gałązki mięty, 3 plastry cytryny i truskawki w dokładnie umytym wodą i sodą słoiku.
Zagotuj wodę i zalej wrzącą wodą słoik z truskawkami. Odstaw na pół godziny.
Po pół godzinie przelej napar na patelnię i dodaj cukier. Doprowadź mieszankę do wrzenia i od tego momentu gotuj kolejne 3 minuty.
Do słoika wlej syrop i przykryj pokrywką. Delikatnie odwróć słoik do góry dnem i zawiń go kocem, po całkowitym ochłodzeniu możesz schować słoik w spiżarni na zimę.
Comments are closed.