Udka z kurczaka na kapuście: pyszny obiad raz dwa na stole: wszystko piecze się na jednym talerzu bez wysiłku

Jeden z najprostszych i najmniej wymagających sposobów przygotowywania potraw, czyli pieczenie.

Potrawy z piekarnika cechuje większa dietetyczność i delikatność. Ponadto dzięki wykorzystaniu tej metody można jednocześnie przygotować danie główne i przystawkę.

Właśnie dlatego dziś przedstawiam przepis na soczystego kurczaka pyszną, pieczoną kapustą, która zrobi wrażenie na całej rodzinie.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 4 uda z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • czerwona papryka w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Główkę kapusty kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm i układamy je na natłuszczonej blasze do pieczenia.

Następnie doprawiamy je solą i pieprzem i układamy na ich wierzchu udka.

Przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i papryką (można też dodać inne zioła, np. kolendrę lub suszoną bazylię). Powstałą mieszankę wcieramy w skórę kurczaka.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.

Porada: Kapusta, która służyła za podstawkę dla kurczaka, może stać się świetnym dodatkiem do dania.  Wystarczy podsmażyć ją na patelni zaraz po wyjęciu z piekarnika, dzięki czemu uzyska jeszcze lepszy smak.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!