Jak ugotować soczysty filet z kurczaka. Przepis, który nigdy mnie nie zawiódł!

Pieczony filet z kurczaka to bardzo smaczne, pożywne danie, które smakuje wszystkim. Niestety niestety często mięso wychodzi zbyt suche i to psuje cały smak potrawy….na szczęście jeden szef kuchni wymyślił wspaniały przepis, w którym mięso wychodzi zawsze soczyste i nazwał je „Zebra” !

Tajemnicą tego dania jest to, że w przecięcia w filecie dodaje się pomidory, które puszczają soki i mięso rozpływa się w ustach. Marynata, w której moczy się filet, również sprawia, że mięso jest soczyste i delikatne.

Filet z kurczaka z pomidorami i serem

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 200 g twardego sera
  • 2 pomidory
  • 50 ml śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml sosu sojowego
  • pietruszka do smaku
  • sól do smaku

Przygotowanie

Wymieszaj w osobnym naczyniu sos sojowy z posiekaną natką pietruszki i 1 posiekanym ząbkiem czosnku. Obtocz w marynacie mięso i odstaw na pół godziny.

W tym czasie pokrój ser w plasterki, pomidory – w plastry. Śmietanę wymieszaj z pokrojonymi 2 ząbkami czosnku.

Natnij każdy kawałek mięsa w 3 miejscach. Naprzemiennie umieść sery i pomidory w nacięciach. Na wierzch polej mieszanką śmietany z czosnkiem.

Posmaruj blachę do pieczenia olejem słonecznikowym. Umieść w niej filety.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30-40 minut.

Jak widać danie jest przygotowywaniu dość szybko i proste. Rezultat jest zupełnie nieoczekiwany – mięso jest fantastyczne soczyste. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!