Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Zacznij zbierać zielone orzechy: Głowa przestanie boleć, korzystnie wpływają na zdrowie i urodę.

Wszyscy wiemy, jak zdrowe i smaczne są dojrzałe orzechy. Mało kto jednak wie, jakie niesamowite właściwości mają, gdy są jeszcze zielone, czyli w okresie – czerwiec/lipiec.

Zielone orzechy oraz ich młode liście są od dawna używane do wytwarzania różnorodnych produktów, które korzystnie wpływają na zdrowie i urodę. Doradzimy, jak najlepiej je wykorzystać i opowiemy jakie mają wspaniałe właściwości.

Wpływ zielonych orzechów na zdrowie

Zielone orzechy to nie tylko prawdziwy przysmak, ale są także wyjątkowo zdrowe. Zawierają dużą ilość witaminy C, wzmacniają układ odpornościowy i detoksykują. Działają przeciw zmęczeniu i depresji, odtruwają organizm, wzmacniają wątrobę i żołądek, oczyszczają krew, błonę śluzową przełyku, a także wspomagają wydalanie metali ciężkich. Działają również dobrze na bóle głowy i problemy menstruacyjne.

Olejek z zielonych orzechów wzmacnia włosy i zmniejsza łupież. Maska z zielonych orzechów rewitalizuje i odświeża zmęczoną skórę. Nadają się także spożycia: są idealnym dodatkiem do mięsa, jako składnik sałatek warzywnych, ale również owocowych.

Leczniczy olejek dla skóry

Odżywia skórę, pomaga przy trudno gojących się ranach i na blizny. 

Przygotuj:

  • 7 zielonych orzechów,
  • 2 marchewki,
  • oliwę z oliwek (lub inny olej).

Przygotowanie : 

Orzechy poćwiartuj, marchewki zetrzyj na tarce, włóż do butelki i wszystko zalej oliwą, zamknij butelkę i pozostaw w słonecznym miejscu przez około miesiąc.

 Olejek pomaga również przy łuszczycy, egzemie, zmarszczkach, plamach starczych i opryszczce.

Miód z zielonych orzechów

Działanie orzecha pomaga przy anemii, złej morfologii krwi, przy bólu gardła, chorobach układu oddechowego (zwłaszcza zapaleniu oskrzeli) oraz niedoczynności tarczycy.

Przygotuj:

  • 40 kawałków zielonych orzechów
  • 1/2 l miodu

Przygotowanie:

Zielone orzechy, pokrój w ćwiartki, włóż do szklanej butelki (słoika), zalej miodem, zamknij i odstaw na 40 dni (w ciemnym miejscu np. w spiżarni), spożywaj 1 łyżeczka rano (na pusty żołądek).

Likier z zielonych orzechów

Ten popularny przysmak pije się przy obniżonej czynności tarczycy, chorobach przewodu pokarmowego (bóle żołądka, wrzody), bólach głowy, bólach menstruacyjnych lub po prostu dla poprawy nastroju.

Przygotowujesz:

  • 1 litr brandy,
  • 12 zielonych orzechów,
  • 400 g cukru,
  • 4 goździki,
  • 5 ziaren kawy,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 1 najlepiej ekologiczna cytryna.

Przygotowanie: 

Umyj orzechy i przekrój je na pół, pokrój cytrynę w plastry, włóż wszystko do butelki, wymieszaj. Zamknij i pozostaw w słonecznym miejscu na 40 dni. Od czasu do czasu potrząśnij butelką, aby rozpuścić cukier. Następnie odcedź i gotowe!

Herbata z młodych liści orzecha włoskiego

Młode liście orzecha włoskiego zawierają garbniki.

Herbatę pije się w trakcie problemów z przewodem pokarmowym, biegunką, na problemy ginekologiczne, ale także używa jako okład np. w trakcie stanu zapalnego oczu.

Przygotowanie: drobno pokrój liście (10g), zalej wrzątkiem (200 ml) i parz przez 2 godziny, odcedź. Pij 3 łyżki 3 razy dziennie przed posiłkami.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!