Zrobiłam te chrupiące ziemniaczki w rękawie na obiad i każdy się zajadał. Znikają ze stołu w kilka chwil
Ziemniaki można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Każdy z nas ma swoje ulubioną formę, w jakiej lubi jeść ziemniaki.
Jednak zawsze warto poznać kilka nowych sposobów. Poniżej prezentujemy doskonały przepis na ich przygotowanie. Jest on szybki i stosunkowo prosty. Zapraszamy do zapoznania się z nim.
Co będzie potrzebne?
- Kilogram ziemniaków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pietruszka
- łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz i przyprawa do ziemniaków
- czosnek
Jak zrobić?
Pierwszym krokiem będzie obranie, umycie i pokrojenie ziemniaków. W przypadku młodych ziemniaków to można je piec razem ze skórką. Ziemniaki powinny być pokrojone na ćwiartki a dodatkowo ponabijane szpikulcami w kilku miejscach.
Do tak pokrojonych ziemniaków należy dodać sprasowany czosnek i pietruszkę. W drugiej misce trzeba wymieszać oliwę, czosnek, zioła, sól, przyprawę do ziemniaków oraz pieprz.
Tę mieszankę należy dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Następnie całość włożyć do rękawa i piec przez około 40-60 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Comments are closed.