Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

7 prostych przepisów na pyszna, soczysta i miękka rybkę na obiad. Od dziś tylko tak będziesz przygotowywać

Ryba to jedno z dań które coraz częściej gości na polskich stołach. Podawana jest nie tylko na święta ale także jako główna potrawa na codzienny obiad. Polacy najczęściej podają rybę smażoną na patelni.

Tak przygotowana potrawa jest nie tylko aromatyczna ale także smaczna, delikatna oraz soczysta. Zachęca do zjedzenia także dzieci oraz osoby które za rybą na co dzień nie przepadają. Warto poznać kilka prostych i szybkich przepisów na przygotowanie znakomitej i pysznej ryby, po to, aby jak najczęściej podawać ją jako danie główne.

Ryba w cieście serowym

Aromatyczne serowe ciasto z pewnością zasmakuje wielbicielom fast foodów jako ich alternatywa.

Składniki (na 6-8 porcji ryby):

  • 3 łyżki majonezu,
  • 4 jajka,
  • 100 g twardego, żółtego sera (np. Edamski),
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Do miski rozbij jajka, dodaj majonez i całość wymieszaj aż powstanie jednolita masa. Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach i dodaj do przygotowanej uprzednio masy.

Na koniec dodaj przesianą przez sitko mąkę. Dopraw pieprzem i solą do smaku. Kawałki ryby maczaj w cieście i smaż na rozgrzanym oleju ok. 3 minuty z każdej strony.

Ryba w cieście ziemniaczanym

Połączenie smaku placów ziemniaczanych i smażonej ryby. Dla wielbicieli tradycyjnej kuchni.

Składniki (na 6 porcji ryby):

  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odsącz nadmiar wody z tak powstałej masy. Do startych ziemniaków dodaj rozbite jajko oraz mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Kawałki ryby maczaj w masie oraz smaż na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty z każdej strony aż się zarumieni.

Ryba w cieście ze skrobią kukurydzianą

Idealne dla osób uczulonych na gluten.

Składniki (na 2 porcje ryby):

  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy do smaku (np. curry, kurkuma, papryka słodka lub ostra, oregano)

Sposób przygotowania:

Jajko wbij do miski i ubij je na płynną masę z przyprawami, dodaj pieprz i sól. Do powstałej masy dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj wszystko dokładnie. Płaty filetów rybnych maczaj w masie oraz smaż na dużym ogniu po kilka minut z każdej strony.

Ryba w cieście piwnym

Składniki (na 6-8 kawałków ryby):

  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 ml ciemnego dobrej jakości piwa
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Oddziel białka jaj od żółtek. Białka ubij mikserem o dużej mocy na sztywną pianę (tak aby nie odchodziła od miski).

Żółtka wymieszaj najpierw z piwem (w temperaturze pokojowej) a następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę. Wszystkie składniki połącz delikatnie mieszając, najlepiej dużą łyżką, tak żeby masa nie straciła na puszystości. Dodaj pieprz i sól.

Puszyste ciasto do ryby z wodą mineralną

Składniki (na 6-8 porcji ryby):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • po pół szklanki: wody mineralnej gazowanej, mleka (1,5% lub 3,2%)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Oddziel białka jaj od żółtek. Białka ubij mikserem na szybkich obrotach na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z cukrem oraz solą (można mikserem), podczas miksowania stopniowo dodawaj mleko i wodę mineralną.

Do masy z żółtek dodaj delikatnie pianę z białek i wymieszaj. Stopniowo mieszając dodaj przesianą mąkę oraz sól i pieprz. W tak powstałej masie maczaj kawałki ryby.

Ryba w chudym cieście bez użycia jaj

Składniki (na 4 porcje):

  • 70 ml przegotowanej wody lub wody mineralnej niegazowanej
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sezonowe zioła (np. pietruszka, koperek, szczypiorek)
  • do smaku: gałka muszkatołowa, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Przesianą przez sitko mąkę wymieszaj z gałką muszkatołową, solą i pieprzem oraz wodą. Świeże zioła pokrój drobno i dodaj do masy. Pamiętaj że masa musi być jednorodna, możesz skorzystać z trzepaczki do jaj.

Białkowe i lekkie ciasto do ryby

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 3 łyżki pszennej mąki
  • 4 białka jaj
  • 1 – 2 łyżeczki wody
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Oddziel białka jaj od żółtek. Białka ubij z solą używając miksera. Do ubitej piany dodaj stopniowo przesianą przez sitko mąkę i wodę delikatnie mieszając. Powstałe ciasto powinno mieć jednolitą oraz płynną konsystencję.

W przypadku wszystkich wyżej opisanych przepisów pamiętaj o tym aby przed smażeniem dobrze rozgrzać olej. Kawałki ryb smaż w oddaleniu od siebie, tak aby uniknąć sklejenia ich podczas smażenia.

Tak przygotowaną rybę warto podawać w wersji klasycznej z gotowanymi ziemniakami, z kaszą a także z pieczonymi ziemniakami lub frytkami z zestawem ulubionych surówek.

You might also like

Comments are closed.