7 prostych przepisów na pyszna, soczysta i miękka rybkę na obiad. Od dziś tylko tak będziesz przygotowywać

Połączenie smaku placów ziemniaczanych i smażonej ryby. Dla wielbicieli tradycyjnej kuchni.

Składniki (na 6 porcji ryby):

  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odsącz nadmiar wody z tak powstałej masy. Do startych ziemniaków dodaj rozbite jajko oraz mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Kawałki ryby maczaj w masie oraz smaż na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty z każdej strony aż się zarumieni.

Ryba w cieście ze skrobią kukurydzianą

Idealne dla osób uczulonych na gluten.

Składniki (na 2 porcje ryby):

  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy do smaku (np. curry, kurkuma, papryka słodka lub ostra, oregano)

Sposób przygotowania:

Jajko wbij do miski i ubij je na płynną masę z przyprawami, dodaj pieprz i sól. Do powstałej masy dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj wszystko dokładnie. Płaty filetów rybnych maczaj w masie oraz smaż na dużym ogniu po kilka minut z każdej strony.

Ryba w cieście piwnym

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!