7 prostych przepisów na pyszna, soczysta i miękka rybkę na obiad. Od dziś tylko tak będziesz przygotowywać

Składniki (na 6-8 kawałków ryby):

  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 ml ciemnego dobrej jakości piwa
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Oddziel białka jaj od żółtek. Białka ubij mikserem o dużej mocy na sztywną pianę (tak aby nie odchodziła od miski).

Żółtka wymieszaj najpierw z piwem (w temperaturze pokojowej) a następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę. Wszystkie składniki połącz delikatnie mieszając, najlepiej dużą łyżką, tak żeby masa nie straciła na puszystości. Dodaj pieprz i sól.

Puszyste ciasto do ryby z wodą mineralną

Składniki (na 6-8 porcji ryby):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • po pół szklanki: wody mineralnej gazowanej, mleka (1,5% lub 3,2%)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Oddziel białka jaj od żółtek. Białka ubij mikserem na szybkich obrotach na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z cukrem oraz solą (można mikserem), podczas miksowania stopniowo dodawaj mleko i wodę mineralną.

Do masy z żółtek dodaj delikatnie pianę z białek i wymieszaj. Stopniowo mieszając dodaj przesianą mąkę oraz sól i pieprz. W tak powstałej masie maczaj kawałki ryby.

Ryba w chudym cieście bez użycia jaj

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!