Pachnące soczyste paszteciki – lepiej zrób podwójną porcję bo znikają błyskawicznie

Empanadas to popularna przekąska w Argentynie, Meksyku i wielu innych krajach Ameryki Łacińskiej. Piękno tego dania polega na tym, że jest proste w wykonaniu a do tego możesz eksperymentować z nadzieniem a i tak zawsze wyjdzie pyszne!

Dziś zrobimy proste argentyńskie placki nadziewane jajami i mieloną wieprzowiną. Aby dodać pikantnego smaku empanadas, możesz dodać posiekane chili lub papryczki jalapeno do nadziane.

Empanadas

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 400 g wieprzowiny mielonej
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • 200 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól do smaku
  • czarny pieprz
  • rozmaryn
  • kurkuma
  • bazylia
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Przygotuj ciasto. Wymieszaj 100-120 ml mleka z proszkiem do pieczenia, masłem i 2 żółtkami

empanadas

Dodaj mąkę i ugniataj ciasto. Włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, maksymalnie na noc

argentyńskie empanady

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Pokrój cebulę, posiekaj czosnek. Smaż na patelni, a następnie dodaj mielone mięso (można połączyć wieprzowinę i wołowinę).

Przyprawić, ziołami, solą i pieprzem. Ugotuj 2 jajka na twardo, pokrój w drobną kostkę i dodaj do mieszaniny. Następnie dodaj śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj.

Argentyńskie ciasta

Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i wytnij formy o średnicy 8-10 cm szeroką szklanką

empanadas z mięsem

Każdy kawałek wypełnij jedną łyżką stołową mieszanki z mielonego mięsa i zlepić jak pierogi

empanadas z mięsem mielonym

Posmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i ułóż przyszłe empanady. Za pomocą pędzla posmaruj je  pozostałymi 2 roztrzepanymi białkami jajka

ciasto na empanady

Podgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez 20-25 minut, aż placki będą rumiane

zakończone empanadas

Empanadas można smażyć na oleju , ale będą one bardziej kaloryczne. Podawać placki z warzywnymi sałatkami i ulubionymi sosami. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!