„Konopie” – obłędnie pyszna bagietka z mięsem mielonym

Przepis na  „Konopie”, może być wykorzystany jako obfita kolacja lub obiad.

Jego smak może być urozmaicony różnymi przyprawami, dziś podzielę się z Tobą klasyczną recepturą.

Zwykle „Konopie” gotuje się jak tosty: zanurza w jajku i smaży na patelni, można również przygotować je w piekarniku. Jednak ja wybieram pierwszą opcję.

Składniki

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • 1 bagietka
  • sól
  • pieprz
  • olej słonecznikowy
  • 2 łyżki mąki pszennej


Przygotowanie

1. Pokrój bagietkę na 12 kawałków. Z każdego wydłub część miąższu, ale nie całość, żeby nie została sama skórka.

2. Do pokruszonej bułki dodaj mięso, sól, pieprz i wymieszaj nadzienie. Każda z pozostałych części bagietki nadziewaj farszem.

3. Nasmaruj patelnię olejem i rozgrzej ją. Roztrzep jajka z mlekiem, dodaj sól, mąkę i wymieszaj ponownie.

4. Zanurz nadziewane części bagietki w cieście i  smaż aż do złotobrązowego po obu stronach (3-4 minuty). Zrobione! smacznego!

Bagietka z mięsem mielonym będzie o wiele bardziej pikantna, jeśli doda się do niej zioła (na przykład kolendrę lub pietruszkę) i trochę ostrej papryczki.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!