To danie przygotuj zamiast zwykłych gołąbków – Zaskakujące i innowacyjne rozwiązanie kulinarne z pewnością zachwyci niejednego smakosza.

Zapomnij o tradycyjnych gołąbkach! Przepyszne i aromatyczne danie z mięsa, sosu i kapusty. Idealny posiłek na co dzień i od święta! Goście będą zaskoczeni tym niecodziennym daniem.

Składniki:

  • steki wieprzowe
  • kapusta pekińska
  • 1 marchewka
  • 3-4 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150 ml śmietany
  • przyprawy: sól, pieprz, koperek

Przygotowanie:

Marchew i cebulę pokrój w drobne paseczki. Smaż warzywa na rozgrzanej patelni, ale nie mieszaj ich ze sobą!

Mięso pokrój na kawałki i okryj folią spożywczą. Rozbij je na dość cienkie, długie plastry. Z obu stron dopraw solą i pieprzem.

Pozbądź się twardych części kapusty. Liście włóż do miski i zalej wrzątkiem. Odczekaj 5 minut aby rozmiękły. Miękką kapustę wyjmij z wody, a następnie osusz. Na każdym liściu ułóż po kawałku mięsa. Na to nałóż trochę cebuli i marchewki. Tak przygotowane liście z mięsem i warzywami zwiń w rulony.

Pokrój pomidory. Ruloniki ułóż w garnku obok siebie i zalej je niewielką ilością wody. Dodaj pokrojone pomidory. Nakryj garnek pokrywką i na małym ogniu gotuj przez około 30 minut.

W tym czasie przygotuj śmietanę i wymieszaj ją z siekanym koperkiem. Tak przygotowany sos wlej do garnka. Gotuj jeszcze chwilę, aby sos zgęstniał.

I gotowe! Możesz podać do stołu i cieszyć się wybornym posiłkiem.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!