Cudowny, grecki przepis na kotlety mięsne. Chwilka roboty, a jakie to pyszne.
Dzisiaj cudowny, grecki przepis, który przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.
To pyszne, pełnowartościowe danie można przygotować na wiele sposobów, moim ulubionym jest zdecydowanie ten z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym. Jest banalnie proste, a przy tym niezwykle pyszne i sycące, no i ten cudowny zapach! Z powodzeniem możesz włączyć je do codziennego rodzinnego jadłospisu.
Składniki
- 150 g kaszy gryczanej lub jęczmiennej,
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
- 2 cebule,
- 2 jajka,
- 200 g sosu pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku,
- mąka pszenna,
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
Opłucz dokładnie kaszę i ugotuj ją we wrzącej, osolonej wodzie. Powinna być miękka, nawet delikatnie rozgotowana. Odcedź i zostaw do ostygnięcia.
Zetrzyj lub posiekaj bardzo drobno jedną cebulę, połącz z mięsem mielony, dodaj jajka i dopraw do smaku.
Wyrób dokładnie mięso, dodaj zimną kaszę i wymieszaj jeszcze raz. Masa nie powinna kleić się do rąk, w razie konieczności dodaj odrobinę mąki.
Uformuj kotleciki w dowolnym kształcie i rozmiarze, ja robiłam zbliżone do zwykłych mielonych. Obtocz je dokładnie w mące. Obsmaż krótko kotlety z obu stron na złoty kolor.
Drugą cebulkę pokrój w piórka, podsmaż na głębokiej patelni, zalej sosem pomidorowym. Ułóż na tej samej patelni podsmażone wcześniej kotleciki i przykryj.
Duś całość przez 20-25 minut, na małym ogniu. Po tym czasie sprawdź czy są już idealnie miękkie i soczyste, jeśli tak, możesz podawać do stołu.
Comments are closed.