Leniwe gołąbki najlepiej podawać z sosem. Dzisiaj powiemy Ci, jak je ugotować.

Można je gotować w piekarniku lub na patelni. O tym, jak przygotować pyszne leniwe gołąbki , przeczytaj poniżej!

Najpierw musisz ugotować na półtwardo kasze pszenną. Możesz wziąć kaszę w torebkach, będzie Ci znacznie wygodniej.

Pokrój kapustę bardzo cienko, dodaj trochę soli.

Dodaj mielone mięso do kapusty, a także cebulę posiekaną w blenderze. Dobrze wymieszaj i dodaj gotową kaszę, jajko, sól, pieprz i paprykę.

Wymieszaj wszystkie składniki i uformuj gołąbki w postaci średnich kotletów.

Połóż wszystkie gołąbki na natłuszczonej blasze do pieczenia.

Czas na sos. Aby to zrobić, wymieszaj 200 g kwaśnej śmietany z koncentratem pomidorowym, pieprzem i czosnkiem przepuszczonym przez praskę.
Dodaj 200 ml gorącej wody i posól. Zalej gołąbki sosem.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż do niego foremkę przykrytą folią.

Comments are closed.