Pyszne leniwe gołąbki w nietypowy sposób. Zamiast ryżu dodaje…

Gotowanie pysznych i soczystych leniwych gołąbków jest łatwe! Szczególnie dobry smak uzyskuje się przez dodanie do nich kaszy pszennej.

Leniwe gołąbki najlepiej podawać z sosem. Dzisiaj powiemy Ci, jak je ugotować.

przepis na leniwe gołąbki

Można je gotować w piekarniku lub na patelni. O tym, jak przygotować pyszne leniwe gołąbki , przeczytaj poniżej!

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego kurczaka
  • 400 g kapusty
  • 60 g kaszy pszennej
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz i papryka do smaku
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml wody

leniwe gołąbki w powolnej kuchence

Najpierw musisz ugotować na półtwardo kasze pszenną. Możesz wziąć kaszę w torebkach, będzie Ci znacznie wygodniej.

kasze pszenne

Pokrój kapustę bardzo cienko, dodaj trochę soli.

kapusta faszerowana

Dodaj mielone mięso do kapusty, a także cebulę posiekaną w blenderze. Dobrze wymieszaj i dodaj gotową kaszę, jajko, sól, pieprz i paprykę.

jak gotować leniwe gołąbki

Wymieszaj wszystkie składniki i uformuj gołąbki w postaci średnich kotletów.

placki wołowe

Połóż wszystkie gołąbki na natłuszczonej blasze do pieczenia.

kotlety z kurczaka

Czas na sos. Aby to zrobić, wymieszaj 200 g kwaśnej śmietany z koncentratem pomidorowym, pieprzem i czosnkiem przepuszczonym przez praskę.

Dodaj 200 ml gorącej wody i posól. Zalej gołąbki sosem.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż do niego foremkę przykrytą folią.

sos do faszerowanej kapusty ze śmietaną

Piecz danie przez pół godziny pod folią, a następnie kolejne 20 minut bez folii. Smacznego!

 

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!