Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Mięso w stylu kapitańskim: Smak mile zaskoczył mnie i gości. Hit w mojej kuchni

Być może część z nas słyszała o słynnym „mięsie w stylu kapitańskim”. Krąży jednak wiele pozmienianych przepisów w których króluje mięso ułożone warstwami z dużą ilością majonezu.

Nie jest to jednak najlepszy wybór gdyż dodatek ten często dominuje nad smakiem mięsa i nie powinien być poddawany obróbce termicznej.

Przedstawimy zatem oryginalną recepturę, w której majonez zastępuje beszamel. Z pewnością zasłuży ona na uznanie każdego smakosza!

Składniki (na cztery porcje):

  • 0,5kg mięsa – zalecamy wołowinę lub wieprzowinę
  • 10dag twardego sera
  • 2 średnie cebule
  • 4-6 średniej wielkości ziemniaków
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz i inne przyprawy do smaku

Składniki potrzebne do sosu:

  • 250ml mleka
  • 5dag masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól

Sposób przygotowania:

Pierwszym krokiem powinno być obranie ziemniaków i ugotowanie ich (koniecznie na półtwardo) w lekko osolonej wodzie. W czasie gotowania możemy z kolei wziąć się za przygotowanie sosu.

Na początku należy w rondelku rozpuścić masło z dodatkiem mąki. Przez cały czas mieszając, by zapobiec tworzeniu się grudek lub przypaleniu.

Biała piana, która po czasie zacznie pojawiać się na powierzchni będzie dla nas sygnałem, że czas do mieszaniny dodać mleko oraz sól. Sos podgrzewaj aż doprowadzisz do wrzenia, następnie zestaw z ognia.

Mięso pokrój na kawałki, cebulę w pierścienie, a ziemniaki w plastry. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Po przygotowaniu wszystkich składników formę do pieczenia (najlepiej naczynie żaroodporne) dokładnie wysmaruj olejem roślinnym. Ułóż w niej warstwę cebuli, w drugiej kolejności przyprawione mięso oraz ziemniaki.

Wszystko zalej sosem beszamelowym i posyp startym serem. Piecz 30-35 minut w 200 stopniach. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!