Cygańskie Gołąbki: specjalny tradycyjny przepis, którego nie znajdziesz nigdzie indziej

Myślę, że w każdej rodzinie przygotowuje się gołąbki, i w każdy dom ma swój własny przepis. Nie oznacza to jednak, że nie powinieneś eksperymentować ze składnikami.

 Dziś proponuje Ci przygotowanie bardzo specjalnych gołąbków według starego cygańskiego przepisu.

faszerowana kapusta z mięsem

SKŁADNIKI

  • 100 g ryżu
  • 1 kg mielonej wieprzowiny
  • 1 kg liści kapusty
  • 4 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej roślinny
  • liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawy

PRZYGOTOWANIE

Na początek przygotuj liście kapusty. Nie ma w tym szczególnej tajemnicy, zrób to jak do klasycznych gołąbków. Podczas gdy kapusta się gotuje w wodzie, oddzielaj z niej ostrożnie liście.

domowe gołąbki

Gdy liście stygną, czas przygotować nadzienie. Ryż zalej wrzącą wodą i dokładnie opłukaj ( możesz ugotować go też wcześniej na półtwardo). Dodaj mielone mięso do ryżu.

faszerowana kapusta z mięsem

Posól i popieprz składniki i wymieszaj. Teraz czas na warzywa. Drobno posiekaj cebulę i marchewkę i usmaż na patelni z dodatkiem oleju roślinnego. Smaż przez 5–7 minut, a następnie dodaj drobno posiekaną paprykę.

nadziewane składniki kapusty

Dodaj koncentrat pomidorowy do warzyw i dokładnie wymieszaj. Smaż warzywa przez około 2 minuty, ciągle mieszając.

jak owinąć bułki kapusty

Połowę warzyw włóż do ryżu i mięsa. Z drugiej połowy przygotujesz sos. Do pozostałej połowy patelni dodaj 0,5 litra wody, sól i pieprz. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i ostudź.

jak owinąć zdjęcie gołąbków

Dokładnie wymieszaj nadzienie. Teraz przystąp do przygotowania gołąbków. Włóż odrobinę mięsa mielonego na liść kapusty i złóż go w trójkąt, górę liścia schowaj do środka.jak owinąć bułki kapustne zdjęciem trójkąta

Na dno dużego garnka wlej odrobinę sosu, ułóż warstwę gołąbków i ponownie polej je sosem. I tak analogicznie w przypadku każdej warstwy. Gdy wszystkie gołąbki zostaną ułożone w garnku, zalej je resztą sosu.Do garnka dodaj kolejne 0,5 litra wody i gotuj na wolnym ogniu. Na wierzch ułóż posiekane pomidory, a także liście laurowe i inne ulubione przyprawy. Danie gotuj około 30-40 minut.

jak kręcić bułki kapusty

Gołąbki można podawać ze świeżymi ziołami lub kwaśną śmietaną. Taka faszerowana kapusta będzie smaczna z każdym dressingiem!

Co możesz powiedzieć o tym przepisie? Podziel się swoimi przemyśleniami w komentarzach. I udostępnij przepis znajomym na Facebooku!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!