Ciocia poczęstowała mnie nadziewanymi kwiatami cukinii. Od dziś sama zaskakuje nimi swoich gości.

Jeśli nadal uważasz, że daniami z cukinii nie zaskoczysz już nikogo, nadszedł czas, abyś zapoznała się z tym nowym przepisem. Ale przepis ten nie bazuje na warzywie cukinii a jej kwiatach!

W Turcji i we Włoszech są one sprzedawane na rynku i w supermarketach. Kwiaty są smażone w cieście, pieczone i oczywiście też nadziewane.

Nadziewane kwiaty cukinii wyglądają niesamowicie piękne i są bardzo smaczne. Dzisiaj nauczę Cię gotować to niesamowite danie!

co robić z cukinii

SKŁADNIKI

  • 40-50 kwiatów cukinii
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 2-3 pomidory
  • 2 średnie cebule
  • 7–8 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietany
  • 1 cytryna lub 50 ml soku z granatów
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka suchych włoskich ziół (np. mięta, pieprz, papryka, rozmaryn, oregano)
  • świeże zioła (pietruszka, mięta, rozmaryn)
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

Umyj kwiaty pod bieżącą wodą. Wyjmij słupki i pręciki.

co robić z cukinii

Przepłucz ryż kilka razy w zimnej wodzie.Pomidory zetrzyj na grubej tarce. Cebulę, czosnek i zioła poszatkuj.

Wymieszaj ryż, warzywa, zioła, przyprawy,1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju roślinnego i sok z połowy cytryny. Posól nadzienie i odstaw na chwilę, aby płyn został wchłonięty.

co robić z cukinii

Dokładnie wymieszaj rękoma nadzienie, ostrożnie wypełnij nim kwiaty i zamknij płatki.

Na dno patelni z grubym dnem wlej kilka łyżek oleju roślinnego, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, śmietanę i sok z połowy cytryny. Ostrożnie ułóż kwiaty na patelni.

co robić z cukinii

Zalej wszystko ostrożnie wodą i lekko posól. Przykryj i włącz ogień. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż ryż będzie miękki. Podawaj z sosem śmietanowym. Smacznego!

Nie zapomnij udostępnić ten ciekawy przepis znajomym w mediach społecznościowych!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!