Nie czekaj do wigilii. Przygotuj uszka wcześniej

Święta coraz bliżej. Aby ze wszystkim zdążyć, warto już teraz zacząć przygotowywanie tradycyjnych potraw. Ciasto na piernik, bigos, buraczany zakwas, pierogi czy uszka możemy zrobić już teraz, a potem przechować w lodówce lub zamrażalniku. Dzięki temu zaoszczędzimy sobie nerwów i pośpiechu, szykując wigilijną kolację. Poznajcie sekret idealnych uszek.

Uszka do wigilijnego barszczu są wypełnione aromatycznym grzybowym farszem. Do przygotowania nadzienia potrzebujesz szklanki posiekanych grzybów (podgrzybków lub borowików). Najlepsze będą suszone, pamiętaj jednak, by wcześniej je namoczyć. Do tego mała cebula, łyżka klarowanego masła oraz sól i pieprz do smaku. Masło rozgrzej na patelni. Dodaj drobno pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli, wrzuć posiekane grzybki i podsmaż całość, aż wszystkie składniki staną się miękkie. Następnie dopraw farsz, przełóż do miseczki i wystudź. Jeśli planujesz podać uszka dzień później np. zamiast makaronu do rosołu, możesz również przygotować partię z mięsnym nadzieniem.

Ciasto na uszka, podobnie jak na pierogi, powinno być miękkie, cieniutko rozwałkowane i elastyczne. Przygotuj szklankę mąki pszennej, 1 jajko i ciepłą wodę. Mąkę wsyp do dużej miski, wbij jajko i wlej niewielką ilość wody. Zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli jest za twarde i suche, dolej jeszcze trochę wody. Wyrabiaj, aż stanie się miękkie i sprężyste. Następnie podziel je na porcje, które swobodnie rozwałkujesz na stolnicy na bardzo cienkie płaty. Przy pomocy wąskiej szklanki lub małego kieliszka wykrawaj kółka. Na środku każdego krążka ułóż niewielką ilość farszu. Zlep mocno brzegi (tak jak pierogi). Aby uzyskać kształt tradycyjnych uszek, zlep końce pierożków ze sobą.

W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Wkładaj partiami uszka. Gotuj je 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Zwróć uwagę, by woda w garnku cały czas wrzała. Wyciągaj uszka przy pomocy łyżki cedzakowej i odkładaj na tacę lub do dużej miski, by ostygły.
Aby uszka dotrwały do wigilii, musisz je zamrozić. Wysuszone uszka skrop olejem. Dzięki temu nie posklejają się. Ułóż je w plastikowych pojemnikach i włóż do zamrażarki. Wyjmij w dniu Wigilii, rozmróź i chwilę obgotuj w ciepłej wodzie. Zajmie ci to zdecydowanie mniej czasu, niż jakbyś miał lepić w pośpiechu w wigilijny poranek.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!