Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Patogeny nowotworowe – produkty sprzyjające rozwojowi nowotworów. Lepiej ich nie spożywaj

Dzisiejsza medycyna jest wysoce zaawansowana i zna wiele niewiarygodnych rozwiązań, aby uszczęśliwiać i leczyć ludzi. Wciąż jednak istnieje wysoki odsetek chorób bądź pojawiają się nowe, które wciąż są nieuleczalne i ciężko je zwalczyć w ludzkim organizmie.

Do tej grupy należą choroby nowotworowe – rak, który jest obecnie jedną z najcięższych chorób na świecie. Przyczyną jest w wielu przypadkach dziedziczenie choroby w genach, ale równie często wynika z prowadzonego trybu życia oraz nieprawidłowego odżywiania.

Wiele produktów, zwłaszcza wysoko przetworzonych, stanowi podstawę dla zmian onkologicznych. Aby zachować zdrowie i nie dopuścić do rozwinięcia u siebie raka, należy unikać kilku produktów wymienionych niżej.

Alkohol

Nie od dziś wiadomo, że alkohol staje się częstą przyczyną patologii rodzinnych, prowadzi do uzależnień, a w konsekwencji do uszkodzenia wątroby, krtani, jelit i innych narządów wewnętrznych. Według Światowej Organizacji Zdrowia najczęstszą przyczyną raka jest palenie tytoniu, a drugą – właśnie spożywanie alkoholu.

Przyczyną tak złego wpływu na nasz organizm jest związek chemiczny zwany etanolem. Organizm przetwarza go w szkodliwy dla komórek kwas octowy. Zniszczone komórki są bardziej podatne na zachorowanie.

Biała śmierć – sól

Jedni uważają, że sól, z racji naturalnego pochodzenia, ma zdrowotny wpływ na nasz organizm. Jednakże nadmierne jej spożywanie zagraża tak naprawdę życiu.

Gromadzenie się regularne chloru w organizmie może prowadzić do zmian nowotworowych – najczęściej na żołądku. Szczególnie podatni są mężczyźni.

Kiełbasa

Pyszna, pachnąca, tłuściutka i wędzona kiełbaska – kto nie lubi tego smaku? Kupowane w sklepach kiełbasy masowo produkowane w fabrykach zawierają substancję E250, czyli azotyn sodu.

Jest to popularny barwnik i konserwant spożywczy stosowany w produktach mięsnych. Zbyt duże ilości tego dodatku grozi zachorowaniem na raka jelit.

Napoje gazowane

Rak trzustki to bardzo często przyczyna nadmiernego spożywania napojów gazowanych, które zawierają niezliczone ilości cukrów i słodzików, sztucznych barwników, konserwantów i wielu innych składników.

Szybko, to nie zdrowo – Fast Food

Gotowe jedzenie, wytworzone z niskiej jakości składników i sztucznych ulepszaczy smaku, jedzone w pośpiechu zwiększa szansę otyłości, cukrzycy, ale przede wszystkim raka żołądka czy nawet piersi.

Popraw swoje nawyki żywieniowe, jedz zdrowo i wprowadź aktywność fizyczną do swojego życia!

You might also like

Comments are closed.