Zdradzę Ci jak zrobić to ciasto mięsne, aby absolutnie wszyscy poprosili o dokładkę. Każdemu zasmakuje

Ciasto mięsne? Brzmi nietypowo, ale to prawdziwy rarytas, który zachwyci gości na Twojej imprezie.

Przygotowanie potrawy zajmuje dosłownie chwilę, a danie smakuje wybornie. Prosty przepis i kilka podstawowych składników to jego atuty. Poznaj sposób na wykwintne danie!

Do przyrządzenia mięsnego ciasta potrzebujesz:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300-400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • mała śmietana
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz,
  • czosnek granulowany
  • zioła

Przygotowanie:

Rozwiń ciasto francuskie i w miarę możliwości delikatnie je rozwałkuj. Cebulę obierz, oczyść i pokrój na małą kostkę. Następnie zeszklij ją na oleju, dodaj do tego mięso oraz przyprawy według uznania.

Całość starannie wymieszaj i smaż przez kilka minut, aż mięso będzie gotowe. By zapewnić odpowiednią konsystencję farszu, dodaj do niego łyżkę śmietany. Odczekaj, aż masa się ostudzi.

Ciasto francuskie ułóż w formie do pieczenia, tak by wystawało poza nią. Wystające fragmenty lekko ponacinaj. Do formy przełóż przygotowany wcześniej farsz i przykryj go ciastem z boków (staraj się układać je w formie warkocza).

Całość posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Piecz około 30-40 minut. To wszystko!

Dla urozmaicenia farsz możesz wzbogacić ulubionymi składnikami – kukurydzą konserwową, papryką, pieczarkami, jajkiem. Przepis jest uniwersalny, a ciasto będzie smakować praktycznie z każdym dodatkiem. Wypróbuj koniecznie.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!