Popisowe danie z przepisu teściowej. Tak zrobionych kotletów jeszcze nigdy nie jadłaś.

Jeśli lubisz eksperymentować z domowymi potrawami, to ten przepis z pewnością Cię zainteresuje. Soczyste, pełne smaku oraz objętości kolety, a jednocześnie lekkie i rozpływające się w ustach. To właśnie kotleciki a’la ptasie mleczko. Pełnia smaku gwarantowana.

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa (najlepiej z kurczaka)
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 jajka surowe
  • świeże zioła – pęczek kopru lub pietruszki
  • 200 ml mleka
  • 2 kromki chleba
  • 0,5 szklanki mąki
  • 20 g masła
  • 100 g tartego sera żółtego
  • sól, pieprz
  • odrobina sody

Przygotowanie posiłku zajmie Ci dosłownie chwilę. Oto najważniejsze kroki:

Chleb namocz w połowie porcji mleka, odczekaj kilka minut, a następnie odsącz i przełóż do miski z mięsem. Dodaj do tego pokrojoną w kostkę cebulę, przypraw według uznania i wymieszaj dokładnie. W kolejnym etapie przygotuj farsz do kotletów.

Ugotowane jajka, ser oraz masło zetrzyj na drobnych oczkach tarki i całość zmieszaj z poszatkowanymi ziołami (pietruszką lub koperkiem). Weź w dłoń kawałek masy mięsnej, zrób niewielką dziurkę, do której nałożysz farsz. Zawiń formując okrągły kotlecik.

Tak przygotowane kotlety należy zamoczyć w cieście. By je przygotować, mieszasz 2 surowe jajka, 100 ml mleka, dodajesz sól i pieprz do smaku oraz odrobinę sody.

Po zanurzeniu kotlecika w masie smażysz mięso na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru. Gotowe! Danie idealnie komponuje się ze świeżą sałatką oraz tłuczonymi ziemniakami.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!