Kiedy moja ciocia zrobiła to danie, musiałam od niej wziąć przepis. Od teraz często to danie przygotowuje bo każdy chwali

Czy lubisz obiady jednogarnkowe? Mam dla Ciebie coś specjalnego. Pieczone ziemniaki z klopsikami i śmietaną są nieco bardziej wyrafinowane w przygotowaniu, więc zazwyczaj przygotowuje je na niedzielny obiadek lub rodzinne uroczystości.

Składniki

  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 5 ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 cebuli
  • pietruszka
  • olej
  • przyprawa według smaku
  • sól i pieprz

źródło: prosvet.cz

Sposób przygotowania:

Umieść mielone mięso w foremce do pieczenia, posyp przyprawami, solą i pieprzem (wg uznania)

Obierz cebule i pokrój na małe kawałki.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulkę aż zacznie puszczać soki.

Wymieszać cebulę z mielonym mięsem.

Z mięsa uformuj kulki i umieść je na patelni.

Obierz ziemniaki i pokrój je w paski i wsadź je pomiędzy kuleczki mielone (tak jak na zdjęciu) Ziemniaki posyp solą i pieprzem (wg uznania)

Foremkę do pieczenia wsadź do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 ° C przez około 20 minut.
Po upływie czasu wyjmij foremkę z piekarnika i zalej mięso i ziemniaki kwaśną śmietaną.

Włóż ją z powrotem do piekarnika i piecz przez następne 35 minut.

Po wyjęciu z piekarnika udekoruj danie drobno posiekaną natką pietruszki.

Pieczone ziemniaki z kulkami mięsnymi i śmietaną z pewnością Ci posmakują. Idealny posiłek na bardziej świąteczne chwile lub na chwile, kiedy chcesz zabłysnąć przed znajomymi 🙂

 

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!