Pyszne kotlety mięsne z małym sekretem. Kocham ich smak

Chcielibyśmy przedstawić państwu przepis na wyśmienite kotlety. Ich delikatność, soczystość oraz cudowny smak przypadną do gustu każdemu smakoszowi!

Danie jest proste i szybkie do przygotowania, więc poradzi sobie z nim nawet kulinarny amator. Idealnie skomponuje się z ugotowanymi ziemniakami oraz surówkami ze świeżych warzyw.

Składniki

  • 1 kg mięsa (najlepiej wieprzowe),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 6 kurzych jaj,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól, pieprz, inne przyprawy wedle uznania,
  • olej roślinny do smażenia.

Przygotowanie

Pierwszym krokiem jest przygotowanie mięsa. Musisz je umyć, delikatnie osuszyć papierowymi ręcznikami, a następnie pokroić na mniejsze porcje. Kolejnym krokiem jest rozbicie mięsa, na cienkie plastry, przy użyciu tłuczka. Aby ułatwić sobie rozbijanie zabezpiecz kawałki mięsa folią spożywczą.

Obierz ząbki czosnku, a następnie przeciśnij przez prasę. Wymieszaj z musztardą. Ilość składników możesz modyfikować wedle własnych preferencji smakowych.

W kolejnym kroku przypraw mięso przy użyciu soli i pieprzu, a następnie natrzyj wcześniej przygotowaną mieszanką musztardy oraz czosnku. To własnie użycie tego sosu stawi, e kotlety zyskają wyśmienity smak.

Następnie możesz odstawić zamarynowane mięso do lodówki. Jeśli nie masz wystarczającej ilości czasu, możesz pominąć ten krok.

Ubij jajka z odrobiną soli. Po kolei, każdy z wcześniej przygotowanych kawałków mięsa, obtocz w mące pszennej, a następnie zanurz kawałek w jajach. Czynność powtórz dwukrotnie.

Przygotowane kotlety wystarczy już tylko usmażyć. Rób to na średnim ogniu oraz rozgrzanym oleju roślinnym. Idealnie usmażone kotlety mięsne powinny z dwóch stron mieć kolor złoty.

Ciężko opisać słowami smak tego wyśmienitego dania! Przygotuj je sama i przekonaj się, że będzie ono smakować całej rodzinie! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!