Pulpety ze szpinakiem i mozzarellą – szybki i łatwy obiad

Dzisiejsza propozycja jest inspiracją przepisu, który zobaczyłam w czwartkowym „Pytaniu na śniadanie” gdzie gościem głównym jest od dłuższego czasu Konrad Gaca. Inspiracją ponieważ trochę zmodyfikowałam przepis i co tu ukrywać dodałam kalorii 😉

Składniki:

na dwie porcje

  • 200 g mięsa mielonego – u mnie łopatka i szynka
  • pół opakowania świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • garść pokrojonej mozzarelli (kupiłam gotową w Biedronce)
  • sól i pieprz
  • jogurt naturalny
  • koperek lub natka pietruszki

fot. gotowanie-z-pasja.blogspot.com

Przygotowania:

dla ułatwienia wszystko robię w jednym garnku

  • szpinak myjemy, pozbywamy się łodyżek i podsmażamy z dodatkiem posiekanego czosnku –> jeśli nie lubimy miazgi polecam uważać przy mieszaniu. Ja zostawiłam sobie taki szpinak, aby było widać jeszcze listki
  • do miski wkładamy mięso mielone, szpinak oraz ser
  • wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą
  • kulamy małe pulpeciki i gotujemy w wodzie
  • pod koniec gotowania dodajemy dwie łyżki jogurtu naturalnego – najlepiej greckiego, i dodajemy posiekany koperek lub natkę pietruszki – tak aby już dosadnie było zielono 🙂

Podajemy z kaszą bądź ryżem 🙂

Przepis dodany za zgodą autora pochodzi z https://gotowanie-z-pasja.blogspot.com

Smacznego!

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!