Mój mąż zawsze zachwala tak przyrządzonego Strogonowa, więc dzielę się przepisem :)

Boeuf Strogonow to dosyć popularne danie. Składa się z mięsa wołowego, cebuli i pieczarek. Po raz pierwszy strogonow został przygotowany w 1815 roku przez francuskiego kucharza Carême na dworze Cesarza Aleksandra I. Swoją nazwę potrawa zawdzięcza rosyjskiemu dyplomacie Pawłowi Stroganowi.

Składniki

  • 0,5 kg polędwicy wołowej,
  • 30 dag pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 0,5 szklanki śmietany 18 proc.,
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • garść posiekanej natki pietruszki.

Przepis

Zacznij od umycia, osuszenia i pokrojenia mięsa w paski, oczyszczenia, umycia i pokrojenia pieczarek, obrania i pokrojenia w piórka cebuli. Następnie oprósz mięso pieprzem, a na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulkę.

Dodaj pokrojone pieczarki. Kiedy pieczarki odparują i są już usmażone, przełóż je do innego naczynia.

Na tej samej patelni (nie myj jej) rozgrzej olej, a następnie wrzuć mięso i smaż ok. 10–15 min, aż woda odparuje, a wołowina przyrumieni się.

Mięso przełóż do garnka, dodaj pieczarki z cebulką. Wszystko oprósz mąką i chwilkę podsmaż. Wlej bulion, wsyp słodką i ostrą paprykę.

Duś pod przykryciem przez ok. 20–25 min. Po tym wlej śmietanę.

Wszystko dopraw do smaku solą i gotuj jeszcze przez 20–25 min. Danie podawaj gorące, najlepiej z kromką świeżego chleba, posypane natką. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!