Boeuf Strogonow to dosyć popularne danie. Składa się z mięsa wołowego, cebuli i pieczarek. Po raz pierwszy strogonow został przygotowany w 1815 roku przez francuskiego kucharza Carême na dworze Cesarza Aleksandra I. Swoją nazwę potrawa zawdzięcza rosyjskiemu dyplomacie Pawłowi Stroganowi.
Zacznij od umycia, osuszenia i pokrojenia mięsa w paski, oczyszczenia, umycia i pokrojenia pieczarek, obrania i pokrojenia w piórka cebuli. Następnie oprósz mięso pieprzem, a na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulkę.
Dodaj pokrojone pieczarki. Kiedy pieczarki odparują i są już usmażone, przełóż je do innego naczynia.
Na tej samej patelni (nie myj jej) rozgrzej olej, a następnie wrzuć mięso i smaż ok. 10–15 min, aż woda odparuje, a wołowina przyrumieni się.
Mięso przełóż do garnka, dodaj pieczarki z cebulką. Wszystko oprósz mąką i chwilkę podsmaż. Wlej bulion, wsyp słodką i ostrą paprykę.
Duś pod przykryciem przez ok. 20–25 min. Po tym wlej śmietanę.
Wszystko dopraw do smaku solą i gotuj jeszcze przez 20–25 min. Danie podawaj gorące, najlepiej z kromką świeżego chleba, posypane natką. Smacznego!
Comments are closed.